Inredningsblogg

Inredningsblogg

Listad

fredag 14 augusti 2009

Kräftpremiären










Kräftpremiären närmar sig för min del och det skall bli väldans gott, hm synd bara att jag inte får äta dessa läckerheter.
Blir nog till att beställa rökta kräftor eller kanske investera i en fiskrök.
Illa nog skulle jag kunna köpa en färdig burk med kräftor, men är inte lika gott.
Fick ett tip att lägga burkkräftorna i en marinad bestående av olivolja och citron i ca 30 minuter.
Detta skulle tydligen hotta upp smaken något. Annars får jag väl helt enkelt nöja mig med en västerbottenpaj men lite kräftor i.


Det påstås även att vi började äta kräftor i Skandinavien kring 1500 talet och då var det främst danskarna hovet som hade dem på bordet. I mitten av 1930 talet sägs det även att benämningen kräftkalas dök upp i pressen men det sägs att gemeneman i Sverige firat med kräftkalas i sluten av sommaren redan under slutet av 1800-talet. Det fanns länge ett utsatt datum för kräftpermiären och det var nämligen den 8 augusti. Någon gång på 90-talet avskaffades datumet och kräftorna började säljas fritt året om. Anledningen till att det förr var ett fast datum var för att undvika utfiskning av våra svenska kräftor.

Det sägs även att kräftan kom till vår kontinent någon gång under medeltiden men ansågs inte vara bra mat för en tidigt 1700-tal. Det finns även rykten om att Carl Von Linnè avrådde svenskarna från att äta denna sk insekt. När den stora rationaliseringen inom det svenska jordbruket kom sägs det även att fiskandet av kräftor ökade och då blev det mer accepterat att äta dessa djur. I dag är kräftkalasen en stark svensk tradition, trots att större delen av befolkningen endast ätit kräftor i ca 100 år.


//Linda



Kräftor är en typ av kräftdjur. Man brukar i Sverige ofta avse havskräfta, flodkräfta och signalkräfta. Emellertid är kräftorna samlade i tre familjer, Astacidae, Cambaridae och Parastacidae, som tillsammans omfattar 618 arter.[1] Man brukar ofta förknippa kräftor med både stjärntecknet Kräftan och med de kräftskivor som vanligtvis hålls i augusti.
Kräftor går inte baklänges, men uppfattningen att de gör det har gett upphov till uttrycket "kräftgång". Däremot kan kräftor simma baklänges genom att slå med stjärten, ofta vid revirstrider eller om de till exempel blir skrämda.
Kräftan kan bli upp till 22 år gammal.
Kräftorna är oftast uppe på kvällen och natten och letar föda i grundare vatten men på dagarna trycker de i sina "hålor" dessa hålor kan vara ruttna träd i vass eller dylikt. Kräftor är allätare och äter bland annat löv, insekter, fisk och kadaver. En hankräfta har två extra ben på stjärten medan honorna har en blank yta. (wikipedia)


Några av de vanligaste kräftorna vi köper i Sverige


Kinesiska: sumpkräfta, vanligtast i buktiken, mycket prisvärda, samma kräfta som spanska och louisiana. Art: Procambarus clarkiiTurkiska: Bergsjökräftor. Påminner om den svenska flodkräftorna, samma kräfta som de armeniska. Art: Astacus leptodactylusArmeniska: Bergsjökräftor. Påminner om den svenska flodkräftorna, samma kräfta som turkiska. Prisvärd jämfört med de turkiska. Art: Astacus leptodactylus Spanska: Sumpkräfta, samma art som i Kina och Louisiana. Art: Procambarus clarkii
Den vanliga kräftlager består av vattensockersaltKrondill

(alltommat.se)



1 kommentar:

Anonym sa...

Varför skulle du inte få äta kräftor? Det är inte farligt när man är gravid vet du...